Translate - Μετάφραση

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

25 συμβουλές - οδηγίες για το πλύσιμο και την φροντίδα των ρούχων απο το Fashion.gr

1. Ελέγξτε τα ρούχα πριν από κάθε πλύση και αδειάστε τις τσέπες.

2. Ξεχωρίστε τα λευκά και ανοιχτά χρώματα από τα σκούρα.
Μέχρι σήμερα γνωρ
ίζαμε ότι συχνά τα σκούρα ρούχα βγάζουν λίγο χρώμα κατά τις πρώτες πλύσεις. Για το λόγο αυτό προτιμούσαμε να τα πλένουμε στο χέρι. Όχι πια! Τώρα, όλα τα ρούχα πλένονται άφοβα στο πλυντήριο και δεν ξεβάφουν! Απλά, φροντίστε τα σκούρα ρούχα να πλένονται και να σιδερώνονται ανάποδα!

3.Πλένετε όλα τα ευαίσθητα πλεκτά και μάλλινα ρούχα γυρίζοντας το μέσα έξω για την προστασία των ινών. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία τα τοποθετείτε σε ειδικό σάκο πλυσίματος (washbag) ή μια μαξιλαροθήκη και μετά τα βάζετε στον κάδο του πλυντηρίου μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα.

4. Όταν πλένετε μαζί διαφορετικού είδους υφάσματα, επιλέξτε τη θερμοκρασία και το πρόγραμμα πλύσης που αντιστοιχεί στο πιο ευαίσθητο ρούχο.

5. Πριν από την πλύση, αφαιρείτε τυχόν λεκέδες στα ρούχα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη στιγμή που δημιουργούνται, χωρίς όμως να τρίβετε το σημείο του λεκέ. Φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού. Αφενός δεν ωφελεί και αφετέρου βλάπτει τα ρούχα.

6. Το ξεθώριασμα του χρώματος συμβαίνει κυρίως στα βαμβακερά υφάσματα από το συνεχές πλύσιμο και φόρεμα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν λευκαντικό.

7. Μην αφήνετε τα ρούχα να στεγνώνουν στον ήλιο για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται. Τα απορρυπαντικά είναι σχεδιασμένα για να δίνουν εξαιρετικό λευκό στα ρούχα ακόμη και μετά από το πλύσιμο. Το φως του ήλιου πάνω τους αυξάνει την απόδοση των απορρυπαντικών. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια πράσινη χροιά στα λευκά σας ρούχα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το fashion.gr σας προτείνει να μουλιάστε τα ρούχα μια ολόκληρη νύχτα σε ζεστό νερό (40°C).

8. Να πλένετε τα βαριά βαμβακερά ρούχα από την ανάποδη και να επιλέγετε ένα πρόγραμμα πλύσης με χαμηλή ταχύτητα στιψίματος.

9. Μην παραγεμίζετε το πλυντήριο επειδή αυτό μειώνει τη δυνατότητα καθαρισμού. Να πλένετε τα πολύ λερωμένα ρούχα στην υψηλότερη θερμοκρασία που προτείνεται στην ετικέτα φροντίδας του υφάσματος και πάντα να χρησιμοποιείτε τη σωστή δοσολογία απορρυπαντικού.

10. Για να αποφύγετε κίτρινα σημάδια σε λευκά συνθετικά ρούχα, συνήθως ακρυλικά, μην εκθέτετε τα συνθετικά ρούχα στο φως του ηλίου ή σε κάποια πηγή θέρμανσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

11. Για να μην εμφανιστεί καφέ ή κοκκινωπός λεκές στο ύφασμα από τα μεταλλικά φερμουάρ, τα τρούκς ή τα κουμπιά ενός ρούχου, καλό θα είναι να πλένετε τα ρούχα αυτά σε μικρό κύκλο πλύσης, να τα βγάζετε αμέσως από το πλυντήριο μόλις τελειώσει το πλύσιμο και να τα στεγνώνετε αμέσως.

12. Για να αντιμετωπίσετε τους γκρίζους ή σκούρους λεκέδες γύρω από το γιακά ή τους ώμους των ρούχων, μουλιάστε όλη τη νύχτα με κάποιο λευκαντικό που όμως δεν περιέχει χλωρίνη, και βεβαιωθείτε πως όλα τα σημεία του ρούχου βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ξεπλύνετε και πλύνετε κανονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του υφάσματος.

13. Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά, (αφρό, βαφή, σπρέι χρώματος, λακ κλπ.) ή προϊόντα προσωπικής υγιεινής αφαιρέστε το πάνω ρούχο που φοράτε ή καλύψτε τους ώμους σας με μια παλιά πετσέτα.

20. Τα συνθετικά ρούχα (πολυεστέρας, νάιλον, ακρυλικό, κλπ.) εμφανίζουν σοβαρό τσαλάκωμα και οι ζάρες δε σιδερώνονται εύκολα. Οι ζάρες οφείλονται σε μόνιμη ζημιά των ινών του συνθετικού υφάσματος, επειδή το ρούχο πλύθηκε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Μην πλένετε τα συνθετικά ρούχα σε πολύ ζεστό νερό.

21. Νομίζετε ότι τα μάλλινα ρούχα μάζεψαν; Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίνες μπερδεύτηκαν μεταξύ τους. Αυτό κάνει τα μάλλινα ρούχα να φαίνονται και με το μάτι και με την αφή σαν τσόχα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειωθεί τεντώνοντας το ρούχο μετά το πλύσιμο για να ξαναποκτήσει το αρχικό του μέγεθος και στεγνώνοντάς το σε οριζόντια θέση. Να πλένετε τα ρούχα στη σωστή θερμοκρασία και στίψη, σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του υφάσματος. Η πολύ υψηλή θερμοκρασία ή η χρήση ακατάλληλης στίψης θα προκαλέσει μάζεμα του ρούχου και θα το κάνει να μοιάζει με τσόχα.

22. Ανακαλύψατε λευκή λεπτή σκόνη πάνω στα ρούχα μετά το τέλος του προγράμματος πλύσης; Αυτό σημαίνει ότι το πλυντήριο ήταν παραγεμισμένο, αφήνοντας ανεπαρκή χώρο για να διαλυθεί κανονικά η σκόνη του απορρυπαντικού. Ξαναπλύνετε τα ρούχα σας με σκέτο νερό και βάλτε λιγότερα ρούχα στο πλυντήριο. Σε καμία περίπτωση μην βάζετε το απορρυπαντικό σε σκόνη κατευθείαν μέσα στον κάδο του πλυντηρίου. Τοποθετείτε πάντα το απορρυπαντικό στο ειδικό συρτάρι του πλυντηρίου.

23. Υπάρχουν λεκέδες που φαίνονται σαν λίπος ή κερί; Χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού ή μαλακτικού από το κανονικό. Μην υπερβαίνετε ποτέ το μέγιστο επίπεδο που αναγράφεται στο ειδικό συρτάρι του πλυντηρίου. Επίσης, μην παραγεμίζετε το πλυντήριο.

24. Πολλές φορές κατακάθια βρωμιάς, λίπους, νήματα ή άλατα σκληρού νερού μπορούν να συγκεντρωθούν στο πλυντήριο προκαλώντας δυσάρεστες οσμές. Για να μην συμβεί αυτό, κάντε ένα μηνιαίο «πλύσιμο συντήρησης» σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C ή παραπάνω, χωρίς ρούχα μέσα στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό. Στο τέλος σκουπίζετε γύρω από το σφράγισμα της πόρτας, αφήνοντας την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή.

25. Πάντα να συμβουλεύεστε τα σύμβολα φροντίδας που αναγράφονται στις ετικέτες των ρούχων.

Με αγάπη www.fashion.gr