Translate - Μετάφραση

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Περπάτησε στην πασαρέλα το νέο μοντέλο ρομπότ.

Το πρώτο μοντέλο ρομπότ που κόστισε αρκετά εκατομμύρια και θέλει να κατακτήσει τις πασαρέλες έκανε σήμερα την επίσημη εμφάνιση του. Το αποτέλεσμα είναι τεχνολογικά πολύ σημαντικό.

Πασαρέλα έκανε σε σόου μόδας στο Τόκιο στις 23 Μαρτίου το νέο ρομπότ που παρουσίασαν χθες Ιάπωνες ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Βιομηχανίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, έξω από το Τόκιο. Αυτό το ρομπότ αναμένεται να περπατήσει καμαρωτό καμαρωτό κι όλο χαμόγελο πλάι στα πραγματικά μοντέλα, δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν πληροί όλους τους κανόνες ασφάλειας.

Το ρομπότ με κωδικό «HRP - 4C», που μιλά και περπατά σαν αληθινός άνθρωπος, έχει γυναικείο πρόσωπο, μαύρα μαλλιά μέχρι τους ώμους, ελαφρώς μεγάλα μάτια, μικρή μύτη, ζυγίζει 43 κιλά (με τις μπαταρίες), έχει το μέσο ύψος μιας Γιαπωνέζας ηλικίας 19-29 ετών, δηλαδή 158 εκατοστά, και φορά ένα ασημένιο με μαύρο κορμάκι που παραπέμπει σε διαστημικό κοστούμι. Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση η «HRP - 4C», αν κι έπαιρνε πόζες μπροστά στους φωτογράφους, παρουσίασε ένα μικρό ελάττωμα στις γκριμάτσες του προσώπου της.

Οι δημιουργοί της ισχυρίζονται πως οι πολυάριθμοι καμεραμέν και οι φωτογράφοι μπέρδεψαν τους αισθητήρες αναγνώρισης ήχων του ρομπότ. «Αν κάναμε το ρομπότ πανομοιότυπο με έναν πραγματικό άνθρωπο, θα ήταν κάπως αλλόκοτο.
Σκοπίμως, λοιπόν, γείραμε στο στυλ ενός ιαπωνικού κινουμένου σχεδίου», δήλωσε ο αρχηγός των ερευνητών Shuji Kajita.

Πριν από τη μεγάλη επίδειξη μόδας το ρομπότ, που προορίζεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς, θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα σε μια ειδική ενότητα με άλλα ρομπότ. Οπως κάθε απαιτητική γυναίκα «κοστίζει» ακριβά έτσι και η «HRP- 4C» κόστισε δύο εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προωθεί ολοένα και περισσότερο τη δημιουργία ρομπότ. Η «Χόντα» έχει ήδη δημιουργήσει τον Ασιμο, το πρώτο ρομπότ - μαέστρο, ενώ άλλες εταιρείες πραγματοποιούν τεστ σε ρομπότ για να προσέχουν ηλικιωμένους, ασθενείς, για την κάλυψη θέσεων όπως είναι οι ρεσεψιόν κ.ά.